Във второто издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се потапяме в

...
Във второто издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се потапяме в
Коментари Харесай

Старосел – мястото, на което можеш да усетиш енергията на земята

Във второто издание на рубриката  " Туризмът на фокус "  на  Радио " Фокус "  се потапяме в магичната атмосфера, която ни оферират местата, сгушени в село Старосел и района. Селото е ситуирано в централната част на община Хисар, под южните скатове на Същинска Средна гора.    

Познат с винения и спа туризъм, който предлага, районът носи и силата на чистотата и девствеността на историята.   

Част от величествените места в района е Тракийският паметен комплекс – Старосел. Една археологическа сензация със международна популярност. Той е най-големият царски комплекс с пантеон открит до момента. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на към 40км от Пловдив.   

Екскурзоводът Гена Геровска ни потопи в духа на внушителното културно завещание, за можем да се докоснем до силата, която носи със себе си. 

" Влизайки вътре се усеща една доста мистериозна атмосфера, тъй като стъпалата, коридорът, преддверието, кръглата зала - всичко е достоверно. Построена е от античните траки, а те са можели да строят и са знаели за какво строят и къде да го вършат. Вътре ситуацията е доста мистериозна, чувстваш се доста дребен като човек измежду оборудването, в което си, само че ти е доста хубаво. Неслучайно е определено това място. Гледката е превъзходна. В положително време се вижда Пловдив, тепета, Родопите. Мистиката е доста огромна. Стъпвайки по тези стъпала би трябвало да усетиш тях “, описа Гена Геровска. 

Васила Марина от община Хисаря от своя страна бе безапелационна, че Тракийският паметен комплекс е забележителност, която всеки би трябвало да види. 

" Там всеки може да се допре до силата на земята. Там мозъкът притихва и сърцето стартира да бие в синхрон с това на Майката Земя. Стъпвайки по тези земи, ще се убедите,че има една по-различна сила. В Старосел гибелта не е край, а преход към другите измерения. Тракийският паметен комплекс е земя, в която се осъществя преходът от единия към другия свят – от живота към гибелта, а оттова към безсмъртието “, уточни Васила Марина. 

По думите й Тракийският паметен комплекс е открит през 2000 година от Георги Китов и датира от 3-4 век преди Христа. 

" Внушителни са уменията и знанията на античните траки Каквото и да кажем, няма да е задоволително, тъй като несъмнено би трябвало да се види. Материалите, с които са работили, уменията, с които са се справяли, дистанциите, през които са ги пренасяли, към днешна дата наподобяват необясними “, сподели още тя. 

Васила Марина очерта и мястото, което заема виното в света на траките: " В северозападната част има построена 6-тонна каменна вана. На дъното на ваната първо е открит хоросан. През всички тези хилядолетия се е запазил достоверен. При разкопките е открита алена наслойка. Предполага се, че това е вино, което е било ритуално. Доводите на доктор Киров, че това е винарна се базират на това, че има и керамичен съд – цедка. Този съд е служел за прецеждане на прословутото гъсто тракийско вино “. 

Васила Марина описа и за връзката сред историята и сегашното. 

" Древните траки са почитали слънцето, наследник на Майката Земя. Траките са почитали всички слънцестоенета през годната. Най-интересното е пролетното равноденствие. Тогава техният висш Бог  - наследник на тяхната Богиня, майката, природата, на пролетното равноденствие с доста звук и празненства са събуждали Богинята Майка да излезе на земята от подземния свят, с цел да и покажат, че нейният наследник е възмъжал и тя може да стартира да раздава, това е плодородието на земята. В актуалната просвета това го свързваме  с Благовещение “, изясни още тя. 

Обредът на пролетното равноденствие се организира на 22 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР